Filme

Serial de privit: Manhunt: Unabomber (2017)

23:46, 9 septembrie 2017

În acest an a fost lansat serialul “Manhunt: Unabomber” dedicat unui din cei mai geniali teroriști din secolul XX – Ted Kaczynski, poreclit Unabomber (UNiversity Airlines BOMBER).

Producătorii au încercat să redea cu fidelitate detaliile întregii istorii, însă eroul principal nu este teroristul-geniu, Unabomber, ci James R. Fitzgerald, un colaborator al FBI, care a reușit să-l indentifice pe Kaczynski, reconstituindu-i profilul psihologic, precum și prin utilizarea metodei lingvisticii comparative (o premieră pentru investigațiile penale de atunci).

Serialul este împărțit în 8 episoade. Premiera primului episod a avut loc pe canalul Discovery, pe 1 august 2017, iar premiera ultimului episod – pe 12 septembrie 2017. Rolul lui Kaczynski este interpretat de Paul Bettany, iar rolul lui Jim Fitzgerald, de Sam Worthington.

Linia subiectului decurge în două perioade: 1995 – când Fitzgerald preia dosarul Unabomber și anul 1997, după ce teroristul este prins și se află în așteptarea procesului. Periodic, sunt prezentat și fragmente din copilăria și tinerețea lui Kaczynski, în care unii psiholog și psihiatri au încercat să întrevadă motivele care l-au determinat să săvârșească atentatele.

Pe scurt despre #Unabomber

Prin ce este interesant anume Unabomber? În primul rând, prin faptul că un geniu în matematică a decis să respingă tot ce înseamnă lumea modernă și a ales să trăiască într-o coceabă în pădure, fără curent electric, apă, canalizare și alte comodități ai „lumii civilizate”. Kaczynski credea că oamenii pot deveni liberi doar prin renunțare la tehnologie. Prin urmare, savanții sunt părtași la catastrofa spre care se mișcă omenirea. Anume din acest motiv el a organiza atacuri cu bombă în medii universitare și aeroporturi. Între 1978 și 1995, Unabomber a expediat 16 pachete explozibile. În urma atentatelor au decedat 3 persoane, iar 23 au fost rănite.

Manifestul lui #Unabomber

Despre Unabomber și Manifestul său, în care critică societatea modernă și tehnologiile, am aflat prin 2005. Aș putea spune că e o literatură destul de originală. Chiar dacă unele idei sunt inspirate din diverși autori, eseul conține și destule pasaje originale care ne pot pune pe gânduri. Kaczynski reușește destul de bine să sintetizeze multe idei anti-sistem, fără a se încadra într-un curent anume. Paradoxal, chiar dacă #Unabomber este simpatizat de mulți stângiști radicali, în special anarhiști, Kaczynski desființează mișcările de stânga, oferind o analiză psihologică a stângistului.

Un alt text, mai puțin cunoscut opiniei publice, este „Corabia proștilor” (“Ship of fools”), care reprezintă sub formă de parabolă și satirizează luptele ideologice lipsite de sens între diverse tabere, în timp ce lumea se îndreaptă spre un colaps.

În limba română, manifestul lui Unabomber a fost editat în 2007, la editura „Logos”, cu titlul – “Unabomber – profetul ucigaş“, în traducerea criticului social Ovidiu Hurduzeu, un român stabilit în #SUA, având o postfață semnată de Mircea Platon.

În anul 1996 a fost realizat un film televizat de lung metraj dedicat istoriei lui Ted Kaczynski – „Unabomber – o istorie adevărată” (“Unabomber: The True Story”), care prezintă mult mai exact istoria lui Kaczynski decât serialul.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , , , ,