IT

Care este cel mai bun CMS?

20:33, 19 iulie 2017

În ultimii ani am văzut mai multe articole, în care se compară eficiența fiecărui CMS din punctul de vedere a unor persoane care o prea mică tangență cu implementarea și dezvoltarea acestora. O zic judecând după afirmațiile eronate despre fiecare sistem de administrare a conținutului (în baza PHP și Mysql), care nu au nicio legătură cu realitatea.

Totuși, care CMS este cel mai bun?

E o întrebare incorectă, pentru că fiecare sistem este bun în felul său, în dependență de scopul propus.

În domeniul web-designului am început să fac primii pași în 2003,  căutând informații pe net, fie întrebând pe cei mai experimentați. La un moment dat am descoperit CMS-urile, care mi-au ușurat foarte mult viața.

PHP-Nuke – prima jucărie

Prima mea dragoste (care a fost una de scurtă durată) a fost PHP-Nuke, cel mai avansat CMS în acea perioadă, luând în considerație condițiile tehnice ale hostingurilor de acum 10-12 ani, dar care nu oferea prea multe soluții. Mi-am îndreptat atenția spre Joomla, care era ceva mai comod și mai flexibil.

Joomla – un fel de LEGO

Avantajul #Joomla constă în faptul că e un sistem care se intalează foarte ușor și nu necesită prea multe cunoștințe. Ce-i drept, are anumite cerințe față de condițiile tehnice ale hostingului, care astăzi nu mai sunt atât de stricte. Inițial am folosit template-urile gratuite găsite pe net, pe care le modificam după necesități, însă în scurt timp am înțeles că lucruri serioase nu poți realiza decât prin propria muncă, de la A, la Z.

Template-urile pentru #Joomla s-au dovedit a fi foarte simple: codul este mic, toată structura site-ului se află într-un singur fișier, iar majoritatea schimbărilor se fac din panoul de administrare: e suficient să bifezi, să conectezi sau să deconectezi componentele sau să miști modulele în poziția dorită. #Joomla e un fel de LEGO sau puzzle cu care poate lucra chiar și un copil.

A trecut ceva timp și am înțeles că Joomla nu îți permite prea mare diversitate, mai ales dacă fantezia este foarte bogată: în cazul în care îți dorești ceva mai puțin obișnuit, trebuie să recurgi la plugin-uri, module, componente, dintre care cele mai eficiente sunt cu plată, desigur. La un moment dat, lucrul cu butoanele, bifele devine plictisitor și îți vine tot mai mult să intervii în structura codului pentru a realiza exact produsul pe care ți-l dorești. Joomla nu mai permitea acest lucru. Este Joomla un sistem prost? Nu. În unele cazuri ar putea deveni o soluție convenabilă. Eu am preferat să merg mai departe.

WordPress – soluție finală

Am hotărât să migrez spre #Wordpress și cred că am făcut o alegere corectă. Primul contact cu acest #CMS a fost prin 2005 (pe atunci era destul de primitiv, comparativ cu ceea ce avem astăzi). Ca și în cazul Joomla, am început să lucrez cu panoul de administrare, să modific și să adaptez template-urile găsite pe net. În etapa următoare am decis totuși să fac totul cu propriile mele mâini. Prin urmare, am început să studiez documentația, tutorialele, forumurile și site-urile de specialitate, pentru a însuși tot alfabetul WP.

Unii afirmă că #Wordpress este o platformă strict pentru blogging. E un fals. WordPress este incredibil de flexibil și cel care știe bine să mânuiască funcțiile, să indice interogări corecte, poate realiza un site de orice complexitate. Desigur, există anumite limite, însă în majoritatea cazurilor este soluția cea mai bună.  Pentru un site de prezentare, portal de știri, blog și în unele cazuri magazin online, e o soluție foarte bună.

Cineva scria într-un articol că #Wordpress este dependent de plugin-uri. E un fals. În foarte multe cazuri rezultatul dorit poate fi obținut prin scrierea corectă a codului. E suficient să dai pe Google sau să consulți forumuri de specialitate pentru a găsit cele mai diverse soluții pentru obținerea rezultatului dorit. Dacă vrei să realizezi site-uri cu ajutorul #Wordpress, te sfătui să recurgi cât mai rar la plugin-uri sau template-uri gratuite: puneți fantezia în mișcare și lucrați cu codul, încercând cât mai mute variante. La o etapă mai avansată, recurgeți la propriile pluginuri.

O scurtă cochetare cu Drupal

Ce aș putea spune despre #Drupal? Din păcate nu am avut prea mare experiență. Am petrecut o perioada îndelungată studiindu-l, însă am fost nevoit să abandonez: pe lângă faptul că este capricios și cere prea multe resurse, mai este și prea complicat pentru simpli utilizatori. E adevărat totuși că Drupalul poate fi mult mai eficient decât WordPress în proiecte mai complicate, cum ar fi un catalog online, care cere o prelucrare și sistematizare a unui volum mare de date. Dacă vă propuneți un catalog de piese auto, spre exemplu, Drupalul ar putea scuti de mulți nervi, pentru că dispune de multe componente și instrumente care vă pot ușura viața.

Final

În toate aventurile mele am încercat foarte multe CMS-uri, însă majoritatea din ele nu au fost în stare să corespundă cerințelor mele. În primul rând, multe CMS-uri sunt orientate spre utilizatori și mai puțin spre developeri: cu cât sistemul este mai complicat și se reduce la butoane și bife, cu atât realizarea unui site care să corespundă 100% cu obiectivele propuse devine un adevărat chin. WordPress e o adevărată plastelină care îți permite să te dezvolți.

Toate CMS-urile sunt bune și comode, însă nu trebuie să uităm că cel mai sigur lucru este cel realizat cu propriile mâini în proporție de 100%. Așa că, studiați CSS, PHP, Mysql, Javascript (cel puțin) și veți reuși să descoperiți mai multe perspective.

P.S.: Dacă aveți ceva întrebări legate de CMS-uri, vă rog să le lăsați mai jos. Dacă cineva este interesat de acest subiect, aș putea să scriu mai multe articole în care aș împărtăși câte ceva din experiența mea, soluțiile aplicate în anumite situații, modul în care am rezolvat anumite probleme etc.

 

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , , , , , , , , , ,