Internațională

Germania, Franța și Italia continuă să vireze spre dreapta

16:14, 24 noiembrie 2018

Ultimele sondaje realizate în Germania, Franța și Italia confirmă tendința spre răsturnare a acelui sistem politic existent după 1945. Partidele zis “populiste” și liderii populiști cuceresc un teren tot mai mare, iar formațiunile care au părut bine înșurubate în mainstream înregistrează o cădere vertiginoasă.

Germania: AfD ar putea să ia locul CDU

În Germania, așa cum a presupus, cuplul CDU/CSU și SPD, care a dominat neîntrerupt scena politică germană în ultimii 70 de ani, este înlocuit de un alt binom – Alternativa pentru Germania (AfD) – pe aripa dreaptă și GRUNE (Verzii) – pe aripa stânga.

Așadar, potrivit ultimului sondaj realizat între 20-22 noiembrie, CDU/CSU ar acumulat 27 la sută, fiind urmați de GRUNE cu 22 la sută. Locul 3 este ocupat de Alternativa cu Germania – 16 la sută. Partidul Social-Democrat (SPD) este nevoit să se mulțumească cu locul patru – 14 la sută.

Franța – Marine Le Pen devine cel mai credibil lider politic

În Franța, protestele violente împotriva majorării prețurilor la combustibil, dar și scandalurile anterioare, au lovit foarte mult în imaginea lui Emmanuel Macron. Ultimul sondaj arată o diminuare a nivelului de susținere pentru președintele francez, în timp ce Marine Le Pen, liderul Adunării Naționale (fostul Front Național), devin politician cu cel mai mare capital de încredere.

Italia – “Il Capitano” Salvini devine liderul național

Italia devine avangarda „revoluției conservatoare” – Liga Nordului și Matteo Salvini, care acum câțiva ani părea un partid marginal și extremist, devine cea mai semnificativă forță politică. Potrivit sondajului făcut public azi de institutul Ipsos, partidul lui Salvini înregistrează 32,6 la sută din preferințele electoratului, în timp ce Mișcarea Cinci Stele înregistrează o mică cădere.

Aceste evoluții sunt foarte importante pentru alegerile europarlamentare care vor avea loc în mai 2019. Dacă tendința se va păstra până atunci, noua configurație a Parlamentului European ar putea contribui la schimbarea din temelii UE, dar și va impulsiona o nou ascensiune a dreptei reacționare în dauna vechilor partide.