Internațională

Penibil: textul ambasadoarei UK la Chișinău – un “plagiat”

23:45, 24 martie 2018

Pe 22 martie 2018, pe pagina Facebook al ambasadei Marii Britanii de la Chișinău este publicat un articol în limba română, care ar fi semnat de Lucy Joyce, reprezentantul diplomatic al Regatului Unit în țara noastre în care vorbește despre incidental de la Salisbury, din 4 martie 2018 și aduce un șir de acuzații în adresa Rusiei, pe care o consideră vinovată de toate relele.

Bine, oricine are dreptul la opinie, însă, la un moment dat, am început să am îndoieli că această doamnă ar fi chiar autorul textului, care i-a entuziasmat pe unii, de ai dat like și share-uri din belșug. Am dat în căutare articolul în versiune engleză și… surpiză! De fapt, e vorba de un text standard, pregătit la Londra, care a fost expediat mai multor diplomați britanici, aceștia urmând să-l publice în spațiul virtual și în presă sub propria semnătură drept un comentariu personal.

Iată pe site-ul Carribean News Now  găsim același text, care este semnat deja de Înaltul Comisar britanic pentru Barbados și țările din Caraibe de Est, Craig Fulton. Pe site-ul Guvenrului britanic, drept autorul aceluiași text figurează ambasadorul britanic în Turkmenistan, Thorda Abbott-Watt. În Irish Times, același articol este semnat de Robin Barnett. În publicația island.lk, articolul este semnat de Tom Burn. Pe site-ul nezavisem.mk articolul este semnat de Charles Garrett, ambasadorul Marii Britanii din Macedonia.  

 

La o simplă căutare pe Google vom găsi același text, publicat în rețele de socializare, în presă sau pe site-uri guvernamentale, în care drept autori a acestui “articol de opinie” figurează persoane diferite.

Articolul nu a fost publicat de toți reprezentanții diplomatici britanici. Spre exemplu, nu am găsit acest articol pe pagina Facebook al ambasadei Marii Britanii la București și a celei de la Moscova.

Înțeleg că reprezentanții diplomatici au misiunea de a aduce la cunoștința publicului din țara în care activează despre poziția celor pe care îi reprezintă, dar care este sensul mimarea unei false paternități? Oare nu este suficientă publicarea acestui material din numele ambasadei?

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,