Internațională

Șoc în politica britanică: Brexit Party – primul în sondaje

16:15, 12 mai 2019

Recent, personajul care poate fi considerat părintele referendumului pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, Nigel Farage, fost lider al UKIP (Partidul Independenței Britanice), a revenit din nou pe prim plan al politicii europene.

După anunțarea rezultatelor scandalosului plebiscit, Farage anunțase încheierea misiunii lui politice, motive pentru care a decis să se retragă. Totuși, toată incertitudinea legată de ieșirea Regatului Unit din comunitatea europeană l-a determinat să se implice din nou în politică. De această dată, mesajul lui este unul mai virulent.

Pe 20 ianuarie 2019, Nigel Farage anunță lansarea unei noi formațiuni politice – Brexit Party, pentru a participa la alegerile europarlamentare. Ar părea că britanicii au lăsat la o parte subiectul ieșirii din UE, proces ar fi creat doar mai multe bătăi de cap și probleme. Iată că ultimele date ale unui sondaj realizat de Opinium între 8-10 mai arată că Brexit Party are toate șansele să ia marele premiu în alegerile pentru Parlamentul European, surclasând cele două mari partide tradiționale – Conservator și Laburist.

Astfel, Brexit Party ocupă primul loc în top, cu 34 la sută. Pe locul doi urmează Laburiștii – 21 la sută, pe locul trei – liberal-democrații (12 la sută), iar conservatorii cad pe locul patru, acumulând 11 la sută din intențiile de vot.

Dacă aceste cifre reprezintă situația reală, atunci asistăm la una din cele mai mari înfrângeri din istoria conservatorilor britanici, datorită lipsei de consecvență de care au dat dovadă în procesul scoaterii țării din UE.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , , ,