X

Un nou război în Orient?

Puțini sunt cei care atrag atenția spre un nou focar de conflicte care este gata să explodeze în Orient, care ar putea depăși proporțiile „primăverii arabe”, riscând să degenereze într-un război.

Astăzi a demarat procedura online de vot în referendumul pentru independențe regiunii autonome Kurdistan din Irak. Mâine, 25 septembrie, urmează să înceapă procesul electoral propriu-zis. Autoritățile de la Bagdad deja au declarat că nu recunosc acest plebiscit, iar Turcia este decisă să ia măsuri radicale. Din modul în care a știut turcii să acționeze în Siria și Irak, am putea presupune că vor fi primii care vor veni cu ideea unei intervenții armate.

Astăzi, Iranul a întrerupt toate legăturile aeriene cu regiunea kurdă la solicitarea Bagdadului și anunțat că începe exerciții militare în apropiere de frontierei cu regiunea Kurdistan, un gest care ar putea fi tratat ca o amenințare militară. Turcia, de asemenea, a lansat exerciții militare prin apropiere. Un alt gest „provocator” a fost întrevederea între șefii Statelor Majore ale Turciei și Irakului la Ankara, pe 23 septembrie, Consiliul Național de Securitate a Turciei a declarat deja că acest referendum este unul ilegal. Așadar, am putea presupune că Turcia, Irakul și Iranul deja sunt gata de o eventuală intervenție militară în provincie, pentru a pune capăt tentativelor de înființare a unui stat kurd.

Ideea creării unui stat kurd este mai veche și a fost susținută mai mult sau mai puțin deschis de SUA, Israel și Arabia Saudită. Motivele sunt destul de banale: desigur, aceste mari puteri sunt departe de a fi preocupate de dreptul la autodeterminare a kurzilor.

Întâmplarea face că acest popor locuiește într-o zonă cu cele mai mari resurse de petrol, iar cea mai mare parte a arealului se află în componența Turciei, Siriei, Irakului și Iranului.

Rămâne să vedem cum va reacționa SUA și aliații săi arabi (în afară de Qatar) la o eventuală intervenție a celor patru puteri regionale și în ce măsuri Washingtonul va fi gata să provoace un conflict, inclusiv cu Turcia, aliatul său de NATO, cu care are relații tot mai proaste în ultimul timp.

 

Categorii: Internațională
Octavian Racu:
Articole relevante
Ce părere ai? Scrie

Blogul utilizează cookies