Națională

Lansarea lui Năstase și Sandu – prin ce s-au deosebit

19:01, 3 octombrie 2020

E interesantă diferența izbitoare între prezentarea lui Andrei Năstase și Maia Sandu, semn că cei doi și-au separat clar segmentele electorale. Liderul PPDA se orientează spre lumea de la sate, în timp ce Maia Sandu încearcă să se adreseze tuturor, însă mesajul e destinat orășenilor, intelectualilor de la sate și orașe, orientați clar spre Vest.

Năstase: credință, familie, valori tradiționale

Năstase și-a lansat campania pe fundalul unei biserici în stil rustic maramureșean, iar în spot său electoral, proiectat în timpul evenimentului, în care acest apare construind o casă la țară, iar la final ridică o cruce (să ne amintim și de crucifixul de la sediul MAI). Cu alte cuvinte, mesajul lui Năstase se adresează mai mult oamenilor de la țară, fermierilor, care au viziuni mai conservatoare, spre deosebire de publicul PAS.

Lansarea campaniei pentru alegerile prezidențiale al lui Andrei Năstase

E semnificativ faptul că în tot discursul său, Andrei Năstase nu a menționat niciodată obișnuitele formule “integrarea europeană”, “standarde europene” (așa cum nu a făcut-o nici Maia Sandu). În schimb, a făcut trimiteri la Biserică, familie, tradiții și obiceiurile, renașterea satelor, protecția producătorilor autohtoni.

Proiectarea spotului electoral al candidatului Andrei Năstase

Per ansamblu, prezentarea a fost destul de bine pusă la punct (conținutul discursului, filmarea, fundalul muzical), cu excepția a două momente: Năstase, vădit emoționat, s-a împiedicat în mai multe momente în timpul discursului. În acest sens, un fundal muzical războinic a fost o idee foarte bună a organizatorilor, pentru că a acoperit un pic din stângăciile vorbitorului. A doua parte controversată: numirea lui Slusari în calitate de viitorul prim-ministru, dar și discursul lui șchiopătat a diminuat din impactul atmosferei. Nu e tocmai acea figură care ar putea da greutate pretendentului la post de președinte.

Discursul lui Alexandru Sluslari la lansarea lui Andrei Năstase în campanie

Rezumând, aș putea spune că stilul și mesajul lui Andrei Năstase consună izbitor cu stilul și mesajul lui Igor Dodon, cu aplicările spre tradiționalism și patriotism. Însă, presupun că toate aceste elemente nu sunt atât pentru “vrăjirea” sau captarea unui anumit tip de alegători, ci mai curând pentru a contrasta cu PAS (asociat mai curând cu o agendă cosmopolită și liberal-progresistă).

Maia Sandu: Despre toate, pentru toți

Maia Sandu apare pe fundalul unei clădiri de sticlă, care sugerează o înclinare mai mult spre modernitate și cosmopolitism. Anturajul crea impresia că este vorba de un seminat, training sau o conferință de presă, un eveniment al „reprezentanților societății civile”. O astfel de atmosferă ne sugerează că mesajul este adresat mai mult celor care își doresc o modernizare, spre deosebire de Năstase, care pune accent pe “valori tradiționale”.

Lansarea în campanie electorală a Maiei Sandu

Maia Sandu a vorbit destul de cifrat, foarte mult despre “oameni buni”, „oameni noi”, despre cei plecați peste hotare și dorul lor de țară. Un alt element pe care trebuie să-l observăm: spre deosebire de Andrei Năstase, Maia Sandu a vorbit și în limba rusă, în special, pentru pensionarii de la orașe (electoratul tradițional al lui Dodon).

Totodată, am putea spune că Maia Sandu are calități oratorice mult mai bune decât Năstase, însă a avut mari probleme la capitolul conținutul. Discursul ei a fost despre “să fie bine și să nu fie rău deloc” (fără a avea niște fraze care s-ar întipări în minte), în timp ce Năstase a încercat să definească niște puncte clare de reper, chiar ideologice, care sunt adresate unui public specific.

Discursul Maiei Sandu

Dintr-o altă perspectivă, discursul Maiei Sandu “despre nimic și despre toate”, cu evitarea unor subiecte controversate, reprezintă o dorință de a cuprinde un segment cât mai larg, inclusiv pe cel din bazinul lui Igor Dodon. Discursul lui Andrei Năstase este a fost bune structurat, dar este destinat, mai curând, unor alegeri parlamentare, decât celor prezidențiale.

Așadar:

Puncte tari ale lansării lui Andrei Năstase: buna organizare, spectulozitate, discurs bune structurat.

Puncte slabe: lipsa de abilități oratorice, anunțarea lui Slusari în calitate de viitor prim-ministru.

Puncte tari ale lansării Maiei Sandu: calități oratorice relativ bune, evitarea unor momente conflictuale, apel la emoții, încercarea de a cuprinde un public cât mai larg.

Puncte slabe: Conținutul discursului foarte slab, o atmosferă prea elitistă pentru un public simplu.