Națională

Naționaliștii ucraineni vor protesta la Cernăuți împotriva “șovinismului românesc”

13:00, 25 septembrie 2017

Pe 27 septembrie, ora 17:00, naționaliștii ucraineni vor organiza o manifestați antiromânească la Cernăuți, sub zidurile Consulatului General al României. Acțiunea este organizată de Corpul Național, împreună cu alte organizații naționaliste locale.

Motivul protestului reprezintă declarația cu privire la drepturile românilor din Bucovina, citită la 20 august în cadrul conferinței “Centenarul unirii cu Basarabia”, organizată în Parlamentul României de către “un șir de organizații șoviniste, reunite în Alianța pentru Centenar”. Aici, prin “organizații șovine”, ucrainenii înțeleg organizațiile unioniste din România și Basarabia.

Manifestanții urmează să înmâneze consulului român, Eleonora Moldovan, o notă de protest, semnată de mai multe organizații neguvernamentale, în care se afirmă că “locuitorii Cernăuțiului se arată îngrijorați de ingerințele (României) în problemele interne ale Ucrainei”. În acest fel, activiștii naționalist ar încerca să atragă atenția statului român “asupra escaladării conflictelor interetnice în regiunea Cernăuți”.

Corpul Național (Національний корпус) este o organizație naționalistă ucraineană, înființată pe 14 octombrie 2014, în baza “Corpului Civil Azov”.