Națională

Securitatea ucraineană spionează diplomații și jurnaliștii români?

19:38, 1 august 2017

Portalul „Soverșeno Sekretno” pretinde că a ajuns în posesia unor documente secrete potrivit cărora Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) realizează un plan („Vecinii”) de urmărire a diplomaților, jurnaliștilor, membri ai societății civile și funcționarilor de stat străini. În măsurile descrise sunt vizați cetățenii și reprezentanții statului român, al căror deplasări, acțiuni publice ar urma să fie documentate în scopul utilizării informației împotriva României și pentru impunerea interdicției de circulație a unor cetățeni români pe teritoriul Ucrainei. Documentul este datat cu 18.05.2015.

În afară de români, serviciul secret ucrainean urmează să fie urmărită direct activitatea diplomaților ruși, greci, polonezi, turci, israelieni, chinezi și reprezentanți ai Uniunii Europene.

De altfel, la începutul lunii iunie, în presa ucraineană a apărut o listă a informatorilor Serviciului de Informații al Ucrainei din regiunea Odesa.

Traduc aici conținutul documentului la capitlul care vizează partea română, însă nu bag mâna în foc asupra exactității utilizării terminologiei legate de activitatea serviciilor speciale:

1.8. În scopul contracarării activității serviciilor speciale ale României prin mobilizarea agenturii experimentate și realizarea operațiunilor speciale în privința obiectului “30”, să fie efectuată documentarea (în decursul celui de-al doilea semestrul al anului) a activității de informații și sabotaj sau de alt gen în raport cu diplomatul suspectat de colaborare cu serviciile speciale ale României.
Executor: Zubkov A.D.
Responsabil: Belâi G.B.

1.8.1 În cadrul operațiunii special “Vecinii” să fie continuată (în perioada celui de-al doilea semestru al anului) activități de informații pe  direcția contracarării RPD al serviciilor speciale împotriva Ucrainei, forme și metode de activitate a serviciilor speciale românești. În cooperare cu VOD USBU să fie continuată studierea rutelor de circulație, locurile vizitate, locațiile unor posibile operațiuni secrete, domiciliul diplomaților români pentru o ulterioară documentare operativă.
Executor: Zubkov A. D.
Responsabil: Belâi G. B.

1.8.2. În cadrul SOKR Vecinii să fie efectuată (în decursul celui de-al doilea semestru al anului) cercetarea primară și să fie verificată în cadrului SKP separată a informațiilor cu privire la implicarea cadrelor serviciilor speciale ale cetățeanului care deține funcția de primul secretar al misiunii diplomatice.
Executant: Zubkov A. D.
Responsabil: Belâi G. B.

1.8.3. Efectuarea (în decursul celui de-al doilea semestru al anului) a documentării și legalizării informației operative existente obținute de un șir de locuitori ai regiunii, cetățeni ai României. În comun cu DKR SBU să fie realizate materialele indicate prin intermediul MAE al Ucrainei cu scopul utilizării acestora în pretențiile adresate părții române. Efectuarea unor măsuri complexe de profilaxie prin intermediul publicării în presă a materialelor dedicate acestui subiect.
Executor: Zubkov A. D.
Responsabil: Belâi G. B.

1.8.4. Efectuarea (permanentă) unei supravegheri de contrainformație al desfășurării în regiunea Odesa a forumurilor, seminarelor, conferințelor cu participarea părții române. În timpul desfășurării măsurilor de contrainformații să fie fie atrași colaboratorii VOD și ȚOTZ al USBU.
Executor: Zubkov A. D.
Responsabil: Belâi G. B.

1.8.5. Efectuarea (în decursul al primului semestru al anului) a legalizării informațiilor obținute în cadrul măsurilor active de contrainformații cu privire la aflarea în regiune a jurnaliștilor români și ai reprezentanților Departamentului pentru Români de Pretutindeni ai Guvernului României, obținerea analizei specialiștilor (OODA) și expedierea materialelor către DKR SBU, cu scopul realizării ei continue în MAE pentru expunerea de pretenții la nivel international și impunerea interdicției de circulație cetățenilor străini vizați pe teritoriul Ucrainei.
Executor: Zubkov A. D.
Responsabil: Belâi G. B.

1.15.6. Prin intermediul unui plan separat, în cadrul duplicatului operațiunii “Tabor”, să continue măsurile (în perioada planificată) realizarea măsurilor de contracarare a acțiunilor de spionaj tehnic din partea României.
Executor: Zubkov A. D.
Responsabil: Belâi G. B.

PS: Desigur, autenticitatea acestor documente nu poate fi verificată, însă existența unei atenții sporite din partea serviciilor ucrainene a fost semnalată foarte des nu doar de membri ai comunității românești locale, dar și de jurnaliștii români sau unii funcționari sau politicieni români.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,