Ce cred tinerii unioniști despre alegerile locale din municipiul Chișinău.
Pentru funcția de primar al municipiului Chișinău se bat câțiva candidați care își asumă direct și deschis mesajul unionist: Constantin Codreanu (Partidul Unității Naționale a lui Anatol Șalaru și Traian Băsescu), Valeriu Munteanu (Partidul Liberal, al lui Mihai Ghimpu și Dorin Chirtoacă), Alexandra Can (Partidul Național Liberal, condus de Vitalia Pavlicenco). De asemenea, pe voturile unioniștilor sau electoratul de dreapta mizează și candidatul PPDA – Andrei Năstase, susținut de liderul PAS, Maia Sandu.
Am adresat câteva întrebări tinerilor unioniști, încercând să aflu cum privesc toată această bătălie pentru capitala Republicii Moldovei. Redau răspunsurile fără niciun fel de cenzură, trunchiere și fără a alege respondenții premeditat. Mi se pare că sunt destul de reprezentative pentru înțelegerea atmosferei, a opiniilor dominante în acest segment social și cum ar arăta portretul socio-psihologic al unionistului mediu.
De ce anume un unionist este cel mai indicat să salveze capitala Republicii Moldova?
Mariana Păduraru (studentă, 24 de ani): Nicăieri nu e indicat că un unionist poate sau trebuie să salveze capitala. Acest lucru putem să-l facem doar fiind uniți, doar fiind împreună. O singură persoana, un singur om nu poate aduce schimbare sau salvare, asta trebuie să vină de la fiecare din noi. Atâta timp cât nu ne dorim nimic, nu ne va salva nimeni, niciodată.
Sergiu (30 de ani): Deci după părerea mea dacă ne-am uni cu #România atunci am fi parte din UE și am putea să avem mai multe beneficii.
Mihai (28 de ani): Sincer să fiu prima întrebare o cred tâmpită. Pentru că poate fi un primar neutru dar cu capacități manageriale și tot ce mai are nevoie mult mai mari decât unul unionist. Și nu mă refer la Codreanu, dar un primar trebuie dețină calitățile necesare. Desigur că este imperial ca în funția de prima primar să nu fie ales o persoană anti-românească. Iar cauzele se pot vedea ușor în Orhei.
Cătălina (28 de ani): Un unionist este pro-european și va dori să transforme capitala în una europeană. Un unionist va atrage investitori din România. Chișinăul va fi un oraș românesc.
Dacă la Chișinău va învinge un candidat unionist, iar administrarea orașului în următorii ani se va dovedi a fi una ineficientă, ar putea afecta acest lucru proiectul unionist?
Mariana Păduraru: Nu. Nu neaparat va afecta. Va fi o dezamăgire pentru oamenii care și-au dat votul, și desigur și pentru promotorii unirii. Dar cei care cu adevărat își doresc unirea și vor să ajungă la marele Ideal, vor lupta și nu se vor lasa manipulați sau cumpărați de niciun politician și de niciun reprezentant mincinos.
Sergiu: Depinde, mulți promit marea cu sarea și când ajung la conducere nu le mai pasă de promisiuni.
Mihai: Desigur că va afecta într-o oarecare măsură.
Cătălina: Un unionist are datoria să demonstreze că e altfel decât restul politicienilor și că idealul e mai presus decât orice. Unioniștii îl vor taxa dacă va fi ineficient, un exemplu este PL-ul. Oamenii vor judeca mișcarea unionistă după un grup de oameni care o reprezintă, din această cauza un candidat unionist trebuie să fie integru, capabil de a schimba lucrurile în bine, pentru ca să demonstreze că Unirea e unica salvare și e șansa lui de a convinge câți mai mulți oameni de a fi pentru Unire. Un candidat unionist care va dezamăgi, va pierde electoratul său și ar păta idealul unionist.
Cum crezi, ar fi mai util pentru cauza unionistă dacă Constantin Codreanu ar renunța la mandatul său de dragul fotoliu de primar, în cazul în care în care învinge în alegeri? Ești încrezut sincer în capacitățile lui manageriale?
Mariana Păduraru: Nu sunt încrezută în nimeni. Dar totuși cred că decât să vină in fruntea primăriei un primar socialist mai bine un primar unionist. Nu știu dacă ar renunța sau nu.
Sergiu: Nu îl cunosc și nici nu știu cine este acest Codreanu
Mihai: Cred că Codreanu ar trebui să continuie mandatul său de parlamentar. Dar îi urez succes orice ar face. Conducerea primăriei nu va depinde doar de Codreanu ci de toată echipa care va lucra umăr la umăr cu el.
Cătălina: Da. Lupta adevărată pentru Unire se duce în Basarabia. Sunt încrezută în calitățile pe care le are Constantin Codreanu și anume aceste calități trebuie să le posede un viitor primar.
Dacă în turul doi vor ajunge socialistul Ion Ceban și Silvia Radu, în calitate de unionist vei susține candidatul “pro-european” sau vei prefera să rămâi neutru (neutră)?
Mariana Păduraru: Voi rămâne neutră. Sau aș distruge buletinul de vot.
Sergiu: Nu-i suport pe socialiștii aștia.
Mihai: Întrebare tâmpită.
Cătălina: Voi vota contra lui Ion Ceban. Consider că dacă Ion Ceban va ajunge primar va avea de suferit enorm de mult orașul. Lucrurile se vor schimba în rău. Sunt unionistă, vreau să particip la marșuri unioniste, să văd panouri în limba română, să scriu o cerere la primărie în limba română.
E mai bine să vorbești despre #unire, fără să reușești să pui în practică ideile sau să realizezi proiectul fără să vorbești despre el?
Mariana Păduraru: Eu zic că e bine să vorbești despre unire, astfel cât mai mulți se vor familiariza cu acest termen, și desigur să punem în practica ideile și să realizam cât mai multe proiecte.
Sergiu: Dacă este vorba de unire atunci să se respecte un anumit plan și să se țină de el. Nu doar să fie scris.
Cătălina: Suntem în secolul informației și a tehnologiei. Nu ai cum să realizezi Unirea fără a vorbi despre ea. Orice proiect al unioniștilor trebuie promovat și făcut cunoscut pentru ca cei care sunt contra unirii să vadă că unioniștii muncesc și fac ceva. Important e să nu rămânem doar la vorbit. Trebuie să vorbim și să facem!
Este capabilă actuala generație de tineri să demonstreze că este mai performantă decât generația mai în vârstă în mai multe domenii? Tinerii din Republica Moldova și România pleacă peste hotare pentru că nu sunt capabili să se impună la ei în țară? În cazul în care nu au o astfel de capacitate, în ce măsură ar fi capabili să realizeze un proiect al edificării unui nou stat prin unirea Republicii Moldova și României?
Mariana Păduraru: Este capabilă, desigur. Și cred ca s-a și demonstrat acest lucru. Dacă înainte auzeai doar câțiva oameni vorbind despre unire, astăzi numărul unioniștilor și a celor ce vorbesc despre acest subiecte a crescut considerabil, și asta datorită tinerilor și platformelor unioniste care fac să ajungă termenul “Unire” la urechile multor oameni. De asemenea un număr impunator de tineri pleacă peste hotare, fie sunt impuși de sistem prin faptul ca nu reușesc să supraviețuiască cu salariile de la noi, fie sunt indiferenții și nu vor să se implice. Eu cred că totuși este o lumină care arde la capătul tunelului și că tinerii noștri se vor întoarce acasă ca sa schimbam lucrurile în mai bine, iar cei care au început deja lupta și muncesc zi de zi pentru a-și vedea visul împlinit, să nu se oprească aici. Și Dumnezeu vrea UNIREA!
Sergiu: Generația asta tânără s-a saturat de haosul ăsta din țara și cei care au posibilitatea pleacă. Da, este mai capabilă cea tânără pentru că cei în vârstă încă mai visează la vremurile când era comunismul, dar nu mai e așa. În primul rând oamenii trebuie să fie informați corect ce înseamnă unire și care ar fi avantajele și dezavantajele acesteia. Totul începe de la informare. Un om informat este un om puternic.
Mihai: Nu contează dacă pleacă sau dacă rămâne, dar ce face pentru România. Un om mare spunea: România este acolo unde este cel puțin un român.
Cătălina: Republica Moldova e un stat corupt, salariile sunt mizere, peste tot ți se cere mită. În România situația e mai bună, dar au și ei mari lacune. Unirea va salva Republica Moldova de la pierire și distrugere. Cunosc pe unii oameni din Diasporă care sunt unioniști și fac mult mai mult pentru Unire decât alții din Basarabia. Unirea nu e doar a tinerilor. La marșuri vin copii, elevi, studenți,tineri, adulți, pensionari. Unirea trebuie să fie proiectul tuturor, nu doar al unei generații.
Estimativ, peste câți ani ar putea avea loc unirea? Cel mult și cel puțin…?
Mariana Păduraru: O întrebare grea. Nu știu, dar să presupunem: cel mult -50 ani, cel puțin- 5 ani.
Mihai: Unirea va avea loc cel mai degrabă în 5 ani, dar eu cred că în 10 ani va fi cu siguranță.
Cătălina: Unirea trebuie făcută pas cu pas, trebuie să aibă o temelie pe care să se realizeze. De data aceasta trebuie să o facem pe veșnicie. Unirea o vom realiza când vom avea o elită adevărată, o clasă politică ce au un ideal și simțul datoriei față de patrie. Unirea nu mai e un subiect tabu, se vorbește în stradă , la TV, în Parlament despre. Poate o vom face peste 5 ani, poate 10, nu știu. Tot ce pot spune cu certitudine e că ne apropiem de marele eveniment, și anume cel al Reîntregirii.
Ce părere ai? Scrie