Femei și bărbați

Diferența de salarii pe criterii de gen este un mit

23:50, 10 iulie 2017

Dacă, pentru aceeași muncă, femeile primesc doar 77 de cenți pentru fiecare dolar pe care îl face un bărbat, de ce întreprinderile nu angajează numai femei? Salariile reprezintă cele mai mari cheltuieli pentru majoritatea întreprinderilor. Deci, angajarea exclusivă a femeilor ar reduce costurile cu aproximativ un sfert. Oare întreprinderile nu vor să devină mai profitabile? Sau stau prost cu matematica?

Feministele, celebritățile și politicienii răspândesc acest mit al diferenței dintre salarii care au o problemă matematică.

Iată de ce:

Cifra de 77 de cenți pe dolar se calculează prin împărțirea câștigurilor medii ale tuturor femeilor care lucrează cu normă întreagă la câștigurile medii ale tuturor bărbaților care lucrează cu normă întreagă.

Cu alte cuvinte, dacă venitul mediu al tuturor bărbaților este, să zicem, 40.000 de dolari pe an, iar venitul mediu anual al tuturor femeilor este, de exemplu, 30.800 de dolari, înseamnă că femeile câștigă 77 de cenți pentru fiecare dolar câștigat de un bărbat. 30.800 împărțit la 40.000 este egal cu 77.

Însă aceste calcule nu demonstrează o inechitate a salarizării pe criteriu de gen, deoarece nu se ține cont de ocupație, poziție, educație sau ore lucrate săptămânal.

Chiar și un studiu realizat de Asociația Americană a Femeilor din Universitate, o organizație feministă, arată că diferența salarială reală se micșorează la numai 6,6 cenți atunci când ținem cont de alegerile pe care le fac bărbații și femeile.

Și cuvântul cheie aici este „alegerea”. Micul decalaj salarial care nu există, nu are nimic de-a face cu plata mai puțină a femeilor, cu atât mai puțin cu sexismul; E vorba de diferențele în alegerile individuale de carieră pe care le fac bărbații și femeile.

În 2009, Departamentul de Muncă al SUA a lansat o lucrare care a examinat mai mult de 50 de studii evaluate de colegi și a ajuns la concluzia că diferența de salariu de 23 la sută este aproape în întregime rezultatul alegerilor individuale ale lucrătorilor de sex masculin și de sex feminin. Să ne uităm la unele dintre aceste alegeri.

Universitatea Georgetown a elaborat o listă cu cele mai bune cinci facultăți și procentul de bărbați sau femei specializați în aceste domenii:

Numărul 1 cel mai bine plătit: Ingineria petrolului: 87% bărbați

Numărul 2: Științe farmaceutice: 48% bărbați

3: Matematică și informatică: 67% bărbați

4: Ingineria aerospațială: 88% bărbați

5: Ingineria chimică: 72% bărbați

Observați că femeile sunt în număr mai mare decât bărbații  doar în una dintre cele cinci facultăţi  – cu numai câteva puncte procentuale.

Acum luați în considerare lista aceluiași studiu cu cinci cel mai prost plătite facultăţi:

1: consiliere și psihologie: 74% femei

2: Educație timpurie: 97% femei

3: Vocații teologice și religioase: 66% bărbați

4: Servicii umane și organizații comunitare: 81% femei

5: Munca socială: 88% femei

Observăm că în  patru din cinci, numărul femeilor este mai mare decât cel al bărbatului. Chiar și în cadrul aceleiași profesii, bărbații și femeile fac diferite opțiuni de carieră, care influențează cât de mulți bani fac.

Luați asistență medicală, în cazul în care asistenții medicali de sex masculin pe ansamblu câștigă cu 18% mai mult decât asistentele medicale de sex feminin.

Motivul? Asistenţii medicali  aleg cele mai bine plătite specialități de îngrijire medicală, muncesc mai mult timp și găsesc locuri de muncă în orașele cu cea mai mare compensație.

Acum, iată cum un expert pe indemnizația de îngrijire medicală, profesorul Linda Aiken de la Universitatea din Pennsylvania, rezumă datele: „Alegerile de carieră și diferențele educaționale explică majoritatea, dacă nu toate, diferențele de salariu bazate pe gen în asistență medicală”.

Documentul Departamentului Muncii a concluzionat că, odată ce aceste diferențe sunt contabilizate în toate profesiile, diferența de salariu inexplicabilă este undeva între 4,8 și 7 procente – aproape identică cu diferența de 6,6 procente găsită de AAUW.

Dar de ce există acest decalaj? Nimeni nu știe cu siguranță, așa cum recunosc atât AAUW, cât și Departamentul Muncii. Există atât de multe variabile care determină salariile pe care studiile nu le pot lua în considerare pe pe toate. Puține studii privind diferențele salariale controlează variabile precum mediul de lucru periculos; Bărbații sunt în număr mult mai mare decât femeile, de exemplu, pe platformele petroliere. Iată o altă variabilă: bărbații sunt mai dispuși și pot să muncească ore îndelungate fără notificare prealabilă.

Potrivit economistului Harvard Claudia Goldin, chiar dacă doi avocați au aceeași educație și aceeași specialitate și lucrează același număr de ore – firmele plătesc mai mult celui care este dispus să fie mereu disponibil și gata să fie în birou atunci când firma are nevoie de el, spre deosebire de cineva care are program mai regulat. Acesta nu este sexism, ci doar bun simț.

Cu mai multe categorii și definiții mai realiste, oricare nu ar fi  de diferența de salarizare pe gen, cu siguranță va fi limitată la punctul de dispariție.

Se pare că oamenii de afaceri nu sunt răi la matematică doar pentru că nu angajează numai femei. Cei care pretind că, pentru aceeași muncă, femeile câștigă 77 de cenți pe dolar față de bărbați, pe de altă parte, nu stau rău cu matematica – ci cu a spune adevărul.

Sunt Christina Hoff Sommers de la Institutul American pentru Intreprindere pentru Universitatea Prager.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , , , , , ,