Generalități

Coronavirusul și Biserica: Presa de la Chișinău s-a întrecut în titluri false

16:27, 28 februarie 2020

Mai multe publicații de la Chișinău au publicat știri cu titluri false pentru a ironiza recomandările Mitropoliei Moldovei, legate de riscul răspândirii coronavirusului.

Recent, Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove a venit cu un mesaj adresat enoriașilor, în care le recomandă “să respecte îndemnurile date cu privire la această situație de către autoritățile civile și sanitare, în special recomandările Ministerului Sănătății în ceea ce privește igiena și sănătatea publică”.

Desigur, așa cum e normal pentru o autoritate duhovnicească, Mitropolia a venit și cu niște îndemnuri legate de viața duhovnicească, care sunt valabile în orice situații: rugăciuni, împărtășanie etc.

Însă, în ciuda deontologiei jurnalistice pe care aceste instituții media o invocă atât de des (exact așa cum vorbesc foarte des și despre fake-news), sunt plasate în față recomandările legate de viața religioasă, nu cele de coronavirus.

Astfel, se creează falsa impresie că Biserica ar recomanda “agheasmă și rugăciuni” drept mijloace de prevenire a coronavirusului, ceea ce este cu totul fals. Respectiv, internauților li se sugerează că ierarhii ignoră întru totul măsurile de profilaxie.

Spre exemplu, PROTV propune un titlu în care schimonosește în totalitate mesajul Mitropoliei: “Îndemnul Mitropoliei privind coronavirusul: “Să se ungă cu untdelemn sfințit, să consume zilnic apa sfințită și prescură, să înalțe rugăciuni””.

Același stil l-a adoptat și Agora: Recomandările Mitropoliei Moldovei în contextul coronavirusului: „Împărtășiți-vă, spovediți-vă și sporiți rugăciunile către Mântuitor”.

Ceva mai ironic este deschide.md: “Epidemia de coronavirus în lume. Mitropolia Moldovei: Beți agheazmă”.

Nici Publika TV nu rămâne în urmă: “În contextul coronavirusului, Mitropolia Moldovei ne îndeamnă să nu ignorăm normele de igienă, dar şi să ne rugăm mai des”.

Cu alte cuvinte, fuga după senzațional și anticlericalismul primitiv îi face să uite cu totul de “deontologia” despre care vorbesc atât de des.

Mai devreme, o gafă similară o comisese și presa de peste Prut: site-ul secției românești a postului de radio francez RFI a publicat un material în care este ridiculizat mesajul Episcopiei Ortodoxe Române din Italia: “Sfaturi anti-coronavirus de la Biserică: Ungeți-vă cu untdelemn, beți apă sfințită și spuneți Tatăl Nostru”. Mai târziu, materialul a fost eliminat de pe site, însă s-a păstrat în memoria cache a Google. Publicația Newsweek.ro preluase același stil zeflemitor, însă peste câteva zile a modificat titlul.

De altfel, nici nu mă miră deloc astfel de standarde duble: o bună parte a acestor organe de presă pe parcursul mai multor ani a încercat să caute orice prilej pentru a prezenta credincioșii și Biserica în lumină proastă, fără a se rușina să recurgă la falsuri și atacuri la persoană.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,