Filme

Game of Thrones și “revoluția socialistă”

22:06, 17 mai 2016

Game of Thrones e interesant mai curând pentru personajele sale foarte simbolice, puternic politizate în buna tradiție cinematografică americană care încearcă să reflecte lupta pe viață și pe moarte dintre democrați și republicani.

Spre exemplu, Daenerys, cea care conduce o armată de bărbați castrați (a se vedea mitul lui Uranus castrat cu secera, instrumentul care amenință ciocanul la comuniști), reprezintă chipul liberalismului american (feminism, egalitarism, progresism) și a ideii “revoluției mondiale democratice”. E un soi de întruchipare a Hillary Clinton (și ea este soția unui fost lider, mort din punct de vedere politic), care promite să declanșeze război împotriva “lumii nedemocratice și patriarhale” pentru salvarea celor exploatați și oropsiți (femeile, săracii, homosexualii, musulmanii, hispanicii și negrii).

Scena finală este una destul de simbolică pentru discursul marxist anti-patriarhal: mistuirea în foc în templu sacru a războinicilor-aristocrați dothrakieni care refuză să i se supună, împiedicând mersul firesc al revoluției mondiale. Văzând această scenă tot poporul “barbar” oripilat i se închină. “Revoluția socialistă” a învins.

PS: Există si o paralelă între Daenerys – “mama dragonilor” (reptile, simbol lunar) şi figura Lilith, prima femeie, care potrivit tradiţiei apocrife iudaice a fost izgonită din rai pentru că şi-a dorit să fie egală cu Adam. Ulterior ea se împerechează cu şarpele şi devine “mama dracilor” (drac – din latină draco – „șarpe, balaur”).